perjantai 21. marraskuuta 2014

Alakerta

Alakertakin alkaa pikkuhiljaa valmistumaan. Toki tekemistä riittää, mutta aika isoja asioita ollaan saatu jo tehtyä.

Portaikko oli pimeä, yhden onnettoman hehkulampun valaisema. Synkkä, mutta pakollinen jokapäiväinen reitti pesutiloihin.
Seinät olivat ruskeaa "pahvia" ja katto samaa ruskeaa vanerilevyä. Puolipanelit ja kaiteet kellastunutta puuta ja askelmat harmaata betonia. Tosi söpöä. 

Maalia, hyvin paljon maalia, on kulunut. Osa maalista raidoittaa vielä yli viikon jälkeen hiuksiani, iholta se lähti paremmin irti. Uusi isompi valaisin vaihdettiin vanhan tilalle ja portaan yläpäähän vedettiin sähköt ja asennettiin siihen toinen samanlainen iso kirkas valaisin. Ala-aula oli samaa kellastuneen panelin ja betonin ränsistynyttä ihanuutta. Hyvinkin retroa ja alkuperäistä.
Seinät ja katto maalattiin panelikattomaalilla ja lattia odottaa vielä laminaattia pintaan. Ala-aulassa asuu myös arkkupakastin, joka odottaa uutta sijoittelua, kunhan saadaan kodinhoitohuone tehtyä.

Sauna ja pesutilat ovat likimain valmiit, pientä pintasilausta vaille enää, joten niistä teen ihan oman postauksen, kun viimeisetkin on tehty ja putsattu ja pukuhuoneesta on viety kodinkoneet omille pakoilleen.

Ala-aulasta vie siis ovi pukuhuone-pesuhuone-sauna -tiloihin, toinen ovi tulevaan kodinhoitohuoneeseen (nykyinen kylmäkellari, ovi sinne näkyy kuvassa alla) ja takkahuoneeseen, joka oli alkujaan kylmä autotalli/varasto.


Ovet jätettiin ainakin toistaiseksi alkuperäisiin väreihin. Joku niissä viehättää, kaikessa rumuudessaan. 


(Ja kuten huomaatte, perheemme jänishenkilöt asuvat täällä alhaalla.) Eli tästä ovesta on kulku vanhaan autotalliin, nykyiseen takattomaan takkahuoneeseen. Ja kyllä, sinne on joku kaunis päivä tulossa tulisija, nuohooja katsoi hormit meillä käydessään ja antoi takalle asennusluvan.


Täällä oli vanhat lahot pariovet ulos ja todella kylmänkalsankostea ilma. Ja ehkä sata lukkia hiippaili nurkissa. Koko huone oli harmaata, likaista betonia, lattiasta kattoon ja tila oli täysin sähkötön. 

Ulkoseinät eristettiin ja tapetoitiin, huterat pariovet purettiin ja niiden tilalle rakennettiin uutta seinää ja asennettiin lämpöä pitävä ulko-ovi. Matalan huonekorkeuden takia oveakin jouduttiin restauroimaan tilaan sopivaksi, mutta hyvä ja toimiva siitä tuli. Nyt siitä pääsee ulos vilvoittelemaan saunasta, kuinka kivaa!

Lattiaan asennettiin lattialämmitys ja suuret vaaleanharmaat laatat. Katto ja muut seinäpinnat maalattiin turvallisella ja valoa antavalla valkoisella. Lopuksi tilaan vedettiin sähköt, joten nyt siellä voi katsella elokuvia, kuunnella radiota ja ommella. Lattialämmityksen ja eristysten ansiosta lukkijoukko puikki takaisin pihalle, eikä niitä ole sen koommin näkynyt.Jep, oven ympäriltä puuttuu vielä listat. Ja pari muuta pikkujuttua, mutta kaikki aikanaan.

Täällä on hyvä ja lämmin puuhastella ja tänne ekaluokkalainen tuo aina kaverinsa koulun jälkeen. (Saattaa johtua katosta roikkuvista voimistelurenkaista ja hyllyllisestä lasten dvd-leffoja.)


Täytyi alaskin laittaa vähän joulujuttuja. Nyt puputkaan eivät ole öisin pilkkopimeässä, kun pienet jouluvalot valaisevat häkin yläpuolella. 


Ja tässä vielä toisesta suunnasta yläkertaan vievät portaat.Rosoinen pinta kuuluu näin vanhaan taloon ja on kaunista katsella. Pieniä yksityiskohtia, jotka kuuluvat tänne.

 


Miten on, kiinnostaisiko teitä nähdä myös muutamia "ennen" kuvia täältä talosta? 
2 kommenttia:

 1. Ennen/jälkeen kuvat on hyviä. Niitä on tosi mielenkiintoista katsella. Uskon, että on aikamoinen muutos teilläkin tuolla alekerrassa tapahtunut. Ihana tuo ruskea, vanha puusohva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, niistä ennen-jälkeen kuvista varmaan parhaiten näkee tehdyn työn tulokset! Pitääkin laittaa ne tänne nähtäville, ainakin keittiöstä ja alakerrasta :)

   Puusohva-vanhus on löytynyt vajaa 3 vuotta sitten mökin ylisiltä ja sieltä pelastin sen käyttöön. Se onkin vilahdellut täällä blogissa moneen kertaan. Viimeeksi se on ollut esikoisella nukkumiskäytössä ja täällä uudessa kodissa toivoin sen asettuvan kuistin sohvaksi, muttei se kaavailemalleni paikalle mahtunutkaan.

   Poista

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)