lauantai 3. marraskuuta 2018

Puuliesi puts plank


Kävin viime viikolla lasten kanssa pyörähtämässä paikallisessa kauppakeskuksessa. Siinä missä lapset kulkivat omien intressiensä perässä, päätin minä käydä kurkkaamassa joko Clasulle olisi tullut paperitähtiä myyntiin. No olihan sinne, ja hitsi miten jänniä olikin! Siellä oli isoja sinisiä ja vihreitä samettipintaisia tähtiä. Aika huikeita, joskaan ei ehkä ominta tyyliäni.
No siinä seikkaillessa tuli vastaan kuin tilauksesta pieni purkki liedenhoitoainetta. En ole tämän 4 vuoden täällä asumisen aikana kertaakaan käsitellyt puuhellan pintaa muulla kuin ruokaöljyllä, joten tartuin tuohon purnukkaan sillä mielellä, että jos ei se anna niin ei se paljoa otakaan.



 


Ensin tuo musta mönjä levitettiin kostealla, pakkauksessa mukana tulleella, sienellä hellan rautaiseen pintaan ja sen jälkeen pyyhittiin kuivalla pyyhkeellä ylimääräiset pois.


 


Vähän nauratti nävä varoitustekstit. Ei saa syödä. No ei kyllä tehnyt mielikään! 

Aine tuoksuu lähinnä tuolle pellavaöljylle ja on koostumukseltaankin melko rasvaista töhnää. Myös tuo maininta itsestään syttymisestä sai hymyn huulille. Olisikin ensimmäinen kerta kun hella syttyisi itsestään. No otin toki vinkistä vaarin ja laitoin käyttämäni pyyhkeen roska-astiaan, kauas pois hellan lämmöstä ja syttymisvaarasta. 


 


Tuossa varoitustekstissä voisi kyllä olla maininta, että aine "imahtaa" käsien kuiviin kohtiin varsin mukavasti ja käsineiden käyttö voisi olla asiaa. Kaikesta fairyllä hinkkaamisesta huolimatta, minulla oli Halloween -teemaan sopivat mustat kynsinauhat aika monta päivää. 
 



Mutta liedestä tuli hieno! Sen pinnasta tuli kauniin tasaisen musta. Väri "paloi" ensimmäisellä lämmityskerralla hieman pois noista keittolevyistä, mutta edelleen liesi on paljon siistimmän ja kauniimman näköinen kuin ennen huoltotoimia. Jonkin verran hellaa ensimmäistä kertaa lämmittäessä tuli savua ja sellainen aika voimakaskin öljyn tuoksu. Tuoksu ja savu kuitenkin lähti tuulettaessa eikä seuraavilla kerroilla ole tullut enää mitään hajuhaittoja.


 


Ehdottomasti siis kannatti vihdoin ryhtyä toimeen! Ja tuo pieni 100g purkki riittänee ainakin kolmeen käsittelykertaan, joten rahallinenkaan panostus ei ollut paha.  

Täällä vietetään rauhallista kotiviikonloppua. Lapset syövät veljeni Saksasta tuomia kummallisia Halloween -karkkejaan minä tunnelmoin kynttilöiden ja Netflixin parissa. Illalla ajattelin valmistaa meille juustotarjottimen kun lapset lähtevät nukkumaan ja voipi olla, että korkkaan myös yhden glögitölkin kaapista. 


Tunnelmallista pyhäinpäivää ja rentoa viikonloppua kaikille! 




12 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, minunkin pitää puuhellan kannen pestä tolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos vinkistä oli hyötyä :) Kannesta tulee kuin uusi tuolla aineella! Mukavaa marraskuun ensimmäistä viikkoa sinulle Tuija!

      Poista
  2. Olipa tehokas aine! Juustotarjotin ja glögi kuulostavat hyvältä, täällä rapistellaan irtispussin kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aine oli kyllä riittoisa ja helppo käyttää! Tämä viikonloppuherkuttelu lähti nyt kyllä vähän lapasesta. Helppo olisi syyttää Halloweenia, mutta kyllä se suurin syy taitaa olla emännän ihan oma herkkubeba :D Juustot, keksit ja viikunahillo on niin paras syksyherkku :P

      Poista
  3. Tulipas hyvä, ja kiitos vinkistä 👌, täytyypäs käydä kyllä clasulla, itsekkään en ole tikkua ristiin laittanut puuhellan päällisen huollossa vaikka mielessä on ollut monesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sama juttu, aina sitä vain katsoo ja toteaa, että hitsi kun muistais joskus ostaa aineet hellan kanteen...ja sitten se aina jää. Tämä tapahtui nyt ihan puolivahingossa kun bongasin ton pienen rasian Clasulta :D

      Poista
  4. Liedestä tuli tosi siisti!!

    Minä pelasin pellavaöljyn kanssa joitain vuosia sitten kun uusittiin saunan lauteet. Koska ne oli pihalla tehty ja nätti heinäkuinen päivä, annoin itselleni luvan sutia niihin oikein kunnon kerroksen, jotta olisivat sitten suojattu.
    No, öljyä roiskui toki shortseille, mutta vasta silloin kun kaverini (joka on töissä maalikaupassa) sanoi, että on kerran nähnyt miten vaate leimahtaa itsestään, vähän huolestuin ja vaihdoin housut. Olisihan se ollut näky, kun tämä rouva olisi pinkonut palavissa pöksyissään..... =)
    Mutta kaiketi tuo syttyminen vaatii jonkun jutun, siis ehkä auringon lämpöä tms. Vaan en lähde kinaamaan kun en tiedä.

    Clasu on kiva kauppa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä tuli kyllä ehdottomasti paremman näköinen nyt kun sen käsitteli, ja onneksi sitä hoitoainetta jäi vielä purkkiin niin saa uusia huoltohomman heti kun tarvii :)

      Voihan palavat pöksyt sentään! Siis varmasti toi varoitusteksti on täyttä asiaa, hui! Minua vaan nauratti ajatus itsestään syttyvästä hellasta (ja eukosta!) :D Tai tuon mönjän syömisestä!!

      Ja Clasu on kyllä kiva kauppa, nykyään ihan yksi lemppareista heti Ikean jälkeen!

      Poista
  5. Vau, liedestä tuli todella kaunis (vaikka ei tuo huono ollut aikaisemminkaan ;) ) <3 Rupesin heti miettimään, että pitäisköhän munkin kävästä clasulla. Meillä ei ole puuliettä käsitelty mitenkään ja ollaan kuitenkin jo asuttu tässä kohta 9 vuotta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Eka kerta joo mullakin kun tuota tollasella "virallisella" aineella huollan ja ollaan reilu 4 vuotta tässä asuttu. Mutta hei parempi myöhään kuin ei milloinkaan! :D

      Poista
  6. Hyvä vinkki... olenkin puuliettä katsellu että jotain pitäisi tehdä ja internetin ihmeellisessä maailmassa lähinnä sianihraopastuksia ;) taidampa lähteä purkkiostoksille. Mukavaa viikkoa sinne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niitä samoja ohjeita on tullut mullakin vastaan kun olen joskus googlaillut asiaa :D Kai kaikki vinkit mitkä käy tyyliin valurautaisille pannuille toimii myös puuhellan pintaan? Tai en tiedä :D Mutta jotenkin itseä viehättää enemmän tuollaisen kasvipohjaisen aineen käyttö :P

      Kiitos ja kivaa viikkoa sinulle myös!

      Poista

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)