tiistai 1. syyskuuta 2015

Venetsialaiset

Kirjasin puhelimen kalenteriini jo kuukausia sitten viime viikonlopun mökkiviikonlopuksi. Samalle viikonlopulle kun oli laitettu sekä markkinat, että Venetsialaiset eli huvilakauden päättäjäiset.

Ja mökille me mentiin! Perjantaina oli aivan kamala sää, vettä tuli kuin saavista kaatamalla ja ballerinat vettä valuen tulin koulun jälkeen kotiin. Onneksi oli lyhyempi päivä ja olin edellisiltana jo pakannut mökkikassit valmiiksi, niin päästiin hyvissä ajoin liikkeelle. Sää kirkastui mitä lähemmäs mökkiä päästiin ja lauantai-aamuna herättiinkin näin ihanaan auringonpaisteeseen!

(ja oravanpoikasten ralliin meidän peltikatolla!! Niillä on pesä meidän kattolautojen alla ja kumpanakin aamuna alkoi klo 7 hirmu ripinä ja kaahaus pitkin talon ulkopintoja. Sieltä lautojen raosta ne söpöläiset kurkki meidän pihapuuhailua koko viikonlopun.)


Aurinko paistoi koko päivän ja saatiin taas paljon hommia tehtyä, kiitos lämpimän ja ihanan elokuun viikonlopun.


Iltapäivällä napattiin ämpäri ja poimurit mukaan ja lähdettiin marjametsään lasten kanssa. Puolukat oli melkein kaikki vielä raakoja, mutta saatiin me niistäkin ihan kivan kokoinen saalis.


Enpä olisi uskonut etukäteen, että lapset tykkäisivät kulkea tuolla metsässä ja poimia marjoja, mutta nehän tykkäsi. Ihan hurjasti. Joten pitää mennä toistekin.


Ja tokihan poimurit piti huuhdella käytön jälkeen lammen kirkkaassa ja yllättävän lämpimässä vedessä.



Isähenkilö oli laittanut jo alkuiltapäivästä savusaunaan tulet ja pian metsästä saapumisen jälkeen päästiinkin pesulle ja löylyttelemään. Tuo viime kesänä rakennettu saunan terassi on ollut paljon käytössä ja joka saunareissu istutaankin kylmien juomien kanssa moneen kertaan siinä jäähdyttelemässä.



Illan tullen sytyteltiin tulet kynttilöihin, sisälle ja ulos ja laitettiin nuotio palamaan. Venetsialaisia kun sanotaan myös muinaistulien yöksi.


Lapset teki meille "juhlajuomat", eli mustaherukka-mintunlehti vettä. Hih. Nooooo, joskus voi juhlia tälleen kevyemminkin. Eipähän särkenyt pää sunnuntai-aamuna.



Ja tuttuun tapaan lähdettiin illalla pimeässä vielä satamaan katsomaan ilotulitusta. Tästä on tullut jo perinne. Lapsetkin jaksoivat ihmeen hyvin valvoa, vaikka päivä oli ollut touhua täynnä.



Harmi, ettei mun puhelimella saanut yhtään hyvää kuvaa ilotulituksesta... Mutta kerrottakoon, että se oli upea valoshow! En muista vastaavanlaista nähneeni! Kannatti siis valvoa ja lähteä katsomaan.



Sunnuntaina vielä perattiin mustaviinimarja pensaat (vaivaiset neljä tuntia siinä meni, huhhei!) ja tänään olen keitellyt  niistä mehuja ja hilloja talven varalle. Nyt uskon ja luotan siihen, että näiden talteen keiteltyjen vitamiinipommien ansiosta me vältytään koko talvi flunssalta, hehhee.

Pakko oli ottaa ihan kuva, kun tuvan ikkunan alla kukki niin kauniisti (ja hurjasti levinneet) mäkimeirami ja minttu. Ensi kesänä kyllä kaivan niistä osan ylös ja istutan kotipihallekin näitä ihanuuksia! Tarkoitus oli napata muutama oksa kotiin vaasiin tuoksumaan, mutta siinä kotiinlähtötohinoissa ne unohtui, pöh.




Hirmu haikeaa oli lähteä mökiltä kotiin. Siellä on aina niin hyvä olla. Meidän oma rakas piilopaikka <3 Onneksi jo sovittiin, että lähdetään parin viikon päästä sinne taas viikonloppua viettämään.

Miten te vietitte Venetsialaisia jos vietitte? Onko siihen joku perinne?





8 kommenttia:

  1. On teillä ihana mökki! Kyllä tuolla varmasti viihtyy.
    Oulussakin venetsialaisia juhlittiin ilotulituksen kera. Me laitoimme kasvarin täyteen kynttilälyhtyjä ja teimme hyvää ruokaa. Kasvarissa joumme iltakaakaot lyhtymeren valossa. Tunnelmallista oli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kyllä me tuosta mökistä kovasti tykätään ja vielä toistaiseksi lapsetkin viihtyvät siellä. Ihanan kuuloinen Venetsialainen teillä! Sellainen iso kasvihuone, jossa voisi istuskella olisi ihana!!

      Poista
  2. Ihana mökki teillä! <3 Niin kivat kuvat! Täällä vietettiin tänävuonna venetsialaisia sängyn pohjalla...sain flunssan ja veto oli koko viikonlopun poissa, vieläkin hiukan tukkoinen. Piti kutsua ystäviä kylään, mutta oli onni ettei ehditty kutsua, kun näistä taudeista ei koskaan tiedä. Yleensä ollaan oltu mökillä ja vietetty venetsialaisia siellä monin lyhdyin ja kynttilöin. Mukavaa keskiviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin minä sun blogista luinkin silloin, että flunssaisesti meni viikonvaihde. Tylsyys. Mutta onhan tässä onneksi näitä syysiltoja ja viikonloppuja vielä, jolloin pääsee mökille tunnelmoimaan lyhtyjen kanssa <3 Pikaista paranemista ja mukavaa keskiviikkoa sinne myös :)

      Poista
  3. Eipä ole koskaan tullut vietettyä. Ehkä kun ei mökkiäkään ole, muttei silloin aikanaan mökin ollessa myöskään. Nyt tuntui facebook olevan täynnä venetsialais juttuja, mutta mulle ihan uus asia :) Ihanalta mökkiviikonlopulta kuulosti, mä niiiiiiin kaipaan mökille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venetsialaiset oli mullekin ihan vieras käsite, kunnes tapasin ex-mieheni, joka oli länsirannikolta kotoisin ;) Ja pari vuotta sitten siitä tuli meillekin perinne, kun ostettiin mökki sieltä suunnalta.
      Se on sellainen rannikkokaupunkien oma mökkikauden päätösjuhla, jota vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tosin meidän mökkikausi on aina jatkunut lokakuulle saakka :D

      Poista
  4. En ole (muistaakseni :D ) koskaan osallistunut millään lailla venetsialaisiin. :) Jonkinlainen muistikuva olis, että joskus ollaan oltu mökillä silloin ja polteltu ulkotulia, mutta mökkihän on etelä-savossa, joten ei varsinaisesti kuulu venetsialais-alueeseen. Mutta voihan sitä toki juhlia missä vaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki niitä voi juhlia missä vaan ja mikä onkaan ihanampi ajankohta sytytellä iltasella tulet ja kynttilät kuin elokuun viimeisenä viikonloppuna! <3 Ja sillä tosiaan kysyin, kun se minulle pk-seudulla asuneena on ollut ihan vieras käsite enkä edes muista siitä kuulleeni tai sitä juhlineeni kuin vasta nyt parin vuoden ajan :)

      Poista

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)