maanantai 9. kesäkuuta 2014

Nokkonen



Meillä kasvaa tänäkin vuonna mökin pihalla hyötykasveja. Osa onneksi ihan tarkoituksella istutettuja ja kasvatettuja. Kuulemma maaperä on hyvä silloin, kun nokkonen viihtyy. Tästä on vaikea olla iloinen. Pärjäisin kyllä ilmankin. 

Viime kesänä kokeilin suihkuttaa niihin etikka-fairy-suola-liuosta, mutta se teki vain osasta lehdistä ruskeita. Ei todellakaan tappanut koko kasvia, niinkuin tarkoitus oli.
Tänä kesänä on isähenkilö ruiskuttanut rikkakasvien torjunta-ainetta niihin isoimpiin puskiin, mutta ilmeisen turhaan, siellä ne kasvaa ja kukoistaa. Joten. kerään niitä ja teen niistä ruokaa. (en siis kerää niitä myrkytettyjä, vaan ihan toisesta paikasta. Niitä kasvaa siis ympäri tonttia oikein hyvin.)

Erittäin hyvää ruokaa tämä kurja pihojen pilaaja kuitenkin on!

Viime vuonna tein nokkossämpylöitä, niistä tuli maukkaita. Viime viikolla tein nokkoslettuja, ja voi pojat, ne vasta maistuivatkin! Niin minulle kuin lapsillekin! Näiden valmistus on kivan helppoa myös mökillä.

Tässä teille ohje, hurrrrjan herkullisiin nokkoslettuihin!
(munaton-maidoton-vegaani)

5dl kauramaitoa
3rkl sinistä maidotonta Keiju-margariinia
2-3dl vehnäjauhoja
2dl ryöpättyjä nokkosenlehtiä
1tl vanilliinisokeria
3rkl hienoa sokeria
vajaa tl suolaa

: Irrota nokkosten varsista lehdet ja huuhtele ne kunnolla käännellen isossa määrässä vettä, esim. kattilassa. Valuta likainen vesi pois. Lisää reilu määrä puhdasta vettä ja anna lehtien kiehua noin 5 minuuttia. Valuta lävikön läpi ja hienonna veitsellä silpuksi. 

Sulata margariini ja sekoita se maidon joukkoon. Lisää sokeri, vanilliinisokeri ja suola ja lopuksi vehnäjauhot. Sekoita taikina tasaiseksi vispilällä tai sähkövatkaimella. Lisää silputut nokkoset ja anna taikinan turvota vartin verran. Paista pienellä pannulla margariinissa kullanruskeiksi ja tarjoile lämpiminä! Maistuu hillolla, marjoilla ja kermavaahdolla. 





Letuista saa suolaisen version jättämällä sokerin ja vanilliinisokerin pois. Tällöin voit tarjota niiden kanssa puolukkasurvosta tai muita kylmiä suolaisia täytteitä (sienisalaatti, kinkku-tuorejuustotäyte, maustettu jauheliha...)

Tämä meidän versio on allergisen suuttujan säännöillä tehty, mutta voit oikein hyvin tehdä taikinan myös tavalliseen maitoon, käyttää voita ja lisätä kanamunan tai kaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)