lauantai 23. toukokuuta 2015

Mistä tietää kesän tulleen?

Kesäntulon huomaa tietysti pihapiirin vehreydestä ja jotenkin meinasin ihan pakahtua, kun kuulin ruohonleikkurin äänen ja vastaleikattu nurmikko tuoksui. 
Mutta myös täällä tönössä tapahtuu pientä muutosta kesän tullen.


Ensinnäkin takassa ja puuhellassa palaa tuli enää harvakseltaan, ei tosiaankaan enää joka päivä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei puukorien kanssa tarvitse kulkea päivittäin puuvaraston ja talon väliä, eikä myöskään tyhjentää tuhkapesiä yhtenään. Toisinsanoen meillä on paljon vähemmän puu- ja tuhkaroskaa lattioilla. Puukorit sijaitsevat nyt tuolla kuistilla, josta ne nostetaan aina tarvittaessa takan tai hellan viereen.
Eniten kuitenkin odotan kylmän sisäportaikon ovien poistamista! Vaikka nuo vanhat ovet ovat hurjan kauniit, on se silti talviaikaan melkoinen rasite vahtia lasten jäljiltä ovet aina kiinni, ettei tupa jäähdy. Tuossa portaikossa kun on pahimmillaan talvisin pakkasta! Ovien pois ottaminen tarkoittaa meillä siis todellakin kesää ja lämpimiä kesäöitä. Ja antaahan se kivasti tilan tuntuakin, kun väliovet ovat poissa.


Meidän makuuhuoneet ovat yläkerrassa eli aivan suoraan peltikaton alla. Joten auringon paahtaessa koko päivän kattoon, on yläkerrassa melkoisen lämmin nukkua. Tuuletusta ja viilennystä tarvitaan, joten sisemmät ikkunat nostetaan pois paikoiltaan kesäksi ja viedään vintille talteen odottelemaan syksyä.

Nämä vanhat ikkunat on jotenkin aivan ihanat tunnelman tuojat. Toivon, että näillä pärjätään vielä pitkään eikä tarvitsisi hetkeen vaihtaa uusiin. Mutta sitten, kun se hetki koittaa, tahdon ehdottomasti ruutuikkunat! Älkää kysykö miksi. Olen vain saanut päähäni haluta sellaiset...sitten joskus. Varmaan inhottavat pestä, mutta ei mietitä sitä nyt, hih.
Kesän tulon huomaa myös siitä, että saunominen kestää talveen verrattuna puolta kauemmin. Kuvioon astuu löylytauot takkahuoneen pikkuterassilla. Siinä penkillä tulee istuttua tovi jos toinenkin löylyjen välillä, kuunnellen lintujen iltalauluja ja nautiskellen kylmää juomaa. Niin, ja lapset tuppaavat viilettämään kypytakkisillaan pitkin pihaa pillimehujensa kanssa.

Yksi juttu vielä. Viime vuonna, muuton aikaan, en asiaa heti hoksannut, mutta nyt jo tiedän, että kuistilta kannattaa nostaa kynttilät pois kesäksi. Jos siis ei halua kaapia sulanutta steariinia kynttiläkuppien pohjilta. Kylmäkuisti on kesäisin hyvinkin lämmin kuisti.
Onko teidän muiden vanhoissa taloissa vastaavanlaisia alkukesän perinteitä? Olisi kiva kuulla niistä!10 kommenttia:

 1. Ihania vanhan talon tunnelmia teillä, meillä ei onneksi tarvi..
  Piha ja terassit on kovassa käytössä kesäisin :) onneksi se kesä tulee pian.
  Kivaa viikonloppua sinulle Marika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai meilläkään tarvitsisi välttämättä, mutta minusta on kiva vaihtaa "kesämoodiin" :) Ja onneksi se kesä on jo ihan ihan liki <3 Pääskysiäkin lenteli talon yli jo :)
   Ihanaa sunnuntaita sinnekin!

   Poista
 2. Meilläkin puunmuju vähenee, kun ei enää tarvitse lämmittää noita pystyuuneja. Mies virittelee yläkertaan kaikenlaisia puhaltimia viilentämään ilmaan. Meillä kun makuuhuoneet on myös tosi kuumia eikä ilmalämpöpumppua ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään ilmalämpöpumppua ole, enkä edes haluaisi sellaista! On sitä ennenkin pärjätty ilman, hyvällä tuuletuksella pääsee jo pitkälle ja kesä on niin lyhyt aika loppujenlopuksi, että nautitaan vaan niistä harvinaisista lämpimistä kesäöistä <3

   Poista
  2. Meillä se olisi kyllä hyvä, kun mies kestää tosi huonosti noita kuumia ilmoja (sukuvika). Olisi sitten helpompi olla yöt, kun päivisin jo kärsii kuumuudesta niin paljon. Hänhän ei saisi olla yhtään auringossa tuon pigmenttisairautensa vuoksi, mutta se on kyllä aika vaikeaa toteuttaa.

   Poista
  3. Ääh, no sitten sellainen ilmalämpöpumppu olisi kyllä teille tosi hyvä. Aika haastava sairaus, varmasti kesäaikaan vaikeaa ja tylsää pysytellä aina varjossa :/ Harmillista.

   Poista
 3. Te tarttisitte sellaisen ihanan kesä-aitan jossa kesäisin nukkua tai kesäullakko huoneen :) Voi, että niistä tulee oma lapsuus mieleen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on alin kerros puoliksi maan alla, joten sinne pääsee kyllä viilentymään kesällä :) Ja kai tuolla piharakennuksessakin voisi nukkua jahka se on remontoitu.

   Poista
 4. Aivan mahtava vanha talo ja se että olette kunnioittaneet sitä juuri oikein. Liian usein näkee taloja jotka muutetaan uusiksi ja vanha ihanuus katoaa❤️

  Jään ilolla seuraamaan ihanaa blogiasi.

  Katja
  -Willalemmelle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ja tervetuloa, toivottavasti viihdyt <3
   On meillä laitettu aika paljon uusiksikin, mutta ollaan silti yritetty tehdä kaikki "aikaa kestäväksi" :) Ainoa, mikä minua vähän harmittaa näistä jo tehdyistä pinnoista on keskikerroksen laminaattilattiat, ne vanhat lankut olisi olleet ihanat, mutta kun ei sieltä lastulevyjen alta sellaisia löytynyt :( Mutta ehkä me vielä joskus vaihdetaan näiden laminaattien tilalle ihan uudet puiset lankut.

   Poista

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)