torstai 14. tammikuuta 2016

Vanhuussimulaattori

Meillä oli eilen hauska koulupäivä. Me päästiin kokeilemaan terveysgerontologian tunneilla kukin vuorollaan mitä on olla vanha. Opettaja oli tuonut silmälaseja, joissa oli erilaisten silmäsairauksien tekemiä muutoksia näkökentässä, kuten harmaakaihia ja diabeteksen aiheuttamaa retinopatiaa. Lisäksi oli kuulosuojaimet kuvastamassa huonokuuloisuutta, erilaisia vinkuroita kenkiä tasapainoa heikentämässä, sormia jäykistäviä hanskoja ja ryhtiä kumaraan vievä painoliivi.

Kyllä me naurettiin! Luokkatoverit näytti varsin hassuilta näissä varusteissa, niinkuin allekirjoittanutkin. Vai mitä tuumitte?



Mä en tavallaan enää ihmettele, miksi vanhukset on vähän meitä muita hitaampia ja rauhallisempia. Oli melko rauhoittavaa nimittäin sulkea tuolla tavalla aistitoimintoja. Kun istuin hetken yhtäaikaa peltorit päässä ja kaihilasit silmillä, joilla ei nähnyt muuta kuin hahmojen ääriviivat, tuli todella rauhallinen ja miellyttävä olo. Jotain olisi varmaan ahdistanut, mutta minä istuin tyytyväisenä kuplassani. Minulle taitaa sopia ikääntyminen? :D


Vaan ihan oikeasti puhuen, olisi varmasti ikävää olla 24/7 noin huonosti näkevä. Telkkaria olisi turha avata, saati yrittää lukea tai ommella. Onneksi nykyään sairauksista tiedetään enemmän, niihin voidaan puuttua jo varhaisessa vaiheessa ja kaihikin pystytään onnistuneesti leikkaamaan.

Avartavaa tämä  opiskelu! Jännityksellä odotan, mitä tämä päivä tuo sisällään kun taas yksi uusi kevään kurssi alkaa!





5 kommenttia:

  1. Huh, mä en edes tiennyt, että on olemassa tuollaisi laseja tms. joiden avulla voi kokeilla, miltä ikääntyminen tuntuu! Tuo oli varmasti aika silmiä avaava kokemus!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo totta! Ja kuinka vaikeaa on pitää kynää kädessä jäykistetyillä sormilla...saati kirjoittaa! Tosi kiva oli kyllä kokeilla noita!

      Poista
  2. Kuulostaa jännältä päivältä ja on hyvä tietää, että ajoissa noihin voidaan puuttua. Meillä suvussa perinnöllistä silmäsairautta, minullakin jo alkanut oireilla...toivotaan että etenee hitaasti...
    Mukavaa torstaita Sinulle!

    VastaaPoista
  3. Voi vitsi, ikävä kuulla. Perinnölliset sairaudet on kurjia, mutta toisaalta niihin osaa ehkä asennoitua kun tietää mitä saattaa olla tulossa ja myös puuttuu kaikkiin oireisiin nopeasti, jolloin hoito päästään aloittamaan varhain. Meidän suvussa on perintönä sydän-ja verenkiertoelimistön sairauksia...Niitä odotellessa :/

    Hyvää viikonloppua Marita ja kiitos kommentistasi <3 :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä, liityin lukijaksi samointein!
    Olenkin kaipaillut sun kertomuksia eläimistä, kanoihisi varsinkin ihastuin vallan mahdottomasti! <3 Voi kun joskus saisi itsekin muutaman sellaisen kotkottajan pihaa tonkimaan :)

    Hyvää pakkaspäivää ja mukavaa viikonloppua Marru! :)

    VastaaPoista

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)