sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Rautaisessa kunnossa?

Syksyn tullen ihmiset alkavat harrastamaan, yksi jos toinenkin pakenee pimeyttä kuntosalille nostamaan rautaa. Minä sen sijaan haen virkeyttä ja vahvistusta purkista. 

Tämä on pitkä tarina, mutta kerron sen teille silti, sillä toivon, että teiltä voi tulla hyviä vinkkejä ongelmaani.

*
*
*

Neljä vuotta takaperin olin 2- ja 6- vuotiaiden pienten lasten äiti. Imetys oli loppunut jo vuosi takaperin ja olin pienemmän kanssa vielä kotona. Minulle alkoi ilmestyä kummallisia oireita. Hiuksia lähti, väsytti ja päätä särki päivästä toiseen, masensikin ja tunsin oloni aloitekyvyttömäksi. 

Varasin ajan yksityiselle lääkärille, sillä epäilin kilpirauhasen toiminnan vajausta. Lääkäri kuitenkin minut nähtyään passitti allergiatesteihin, joista löytyikin mielenkiintoisia yliherkkyyksiä. Näistä mainittakoon nyt tässä yhteydessä heinät ja viljat. Karsin hiljalleen ruokavaliosta allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita pois jolloin osa oireista lähtikin, mutta eivät kaikki. 
Hakeuduin vielä kunnalliseen lääkäriin, jolloin verikokeista löytyi vihdoin syy kurjaan olooni. 
Hemoglobiini oli matala; anemia vaivasi. Vain muutama viikko rautakuurin aloittamisesta oloni oli kuin uudella ihmisellä! Päähän ei koskenut ja väsymys alkoi hellittää. Riemuvoitto, en ollutkaan masentunut tai vakavasti sairas! 

Viime keväänä tutut oireet palasivat ja osasin jo arvata syyn. Verikoe vahvisti tunteen; anemiahan se taas. Söin siis koko kuluneen kesän rautaa tupla-annoksella ja olo lähti taas korjaantumaan, kunnes ennen meidän etelänmatkaa oireet palasivat rajumpina. Sydän muljahtelee rinnassa kurjan tuntuisesti, pää särkee jatkuvasti, väsyttää ja peilistä katsoo vastaan panda mustine silmänympäryksineen. Jalat särkevät iltaisin ja pienikin ponnistus hengästyttää ja saa sydämen tykyttämään hurjasti. Virustaudit kuten flunssa ja huuliherpes iskivät kesän loputtua rajuina päälle.

Uusi aika verikokeisiin ja lääkärin lukema tulos kertoi taas karua tarinaansa. Varastoveri eli ferritiiniarvo on käytännössä nollassa ja hemoglobiini matala. Ei siis ihme, että kroppa oireilee. Vaihdoin rautavalmistetta lääkärin mukaan paremmin imeytyvään versioon ja käyn ensi viikolla kontrollilabroissa. Oireet eivät ole helpottaneet näiden kolmen viikon aikana rautaisesta kuurista huolimatta, joten mielenkiinnolla odotan noiden kokeiden vastauksia. 
 Ihmetyttää miksei koko kesän ajan syöty rautakuuri auttanut ja miksi nyt yhtäkkiä veriarvot heittävät häränpyllyä? Syön suhteellisen monipuolisesti; lihaakin lähes päivittäin, kauraa puuron ja leivän muodossa viikottain, salaatteja ja kasviksiakin ihan hyvin. Purkista napsin lisäksi sinkkiä, sekä d- ja b-vitamiineja. Olen ottanut rautavalmisteet ohjeen mukaisesti tyhjään vatsaan, vältellyt maitotuotteita jne. Kahviakaan en juo, vain mukillisen mustaa teetä kerran päivässä. Hemoglobiini on aina aikaisemmin ollut ennemmin korkea kuin matala, jopa raskausaikana se pysytteli alimmillaan 135 lukemissa ja sektion jälkeen, joka on kuitenkin melko mittava leikkaus, oli jälkitarkastuksessa arvo 160. Terveydenhoitaja ei ollut  tuolloin uskoa silmiään ja mittasi saman lukeman toiseenkin kertaan. 
Joten kysymys kuuluu: mitä minulle on tapahtunut viidessä vuodessa?


Vaikka asiat voisivat olla paljon huonomminkin, niin on silti tylsää olla näin väsynyt ja särkyinen jatkuvasti. Onko kenelläkään muulla vastavanlaisia kokemuksia ja kenties jotain vinkkejä millä tästä suosta pääsisi nousemaan? 

 Suloista sunnuntainjatkoa kaikkiin koteihin ja kiitos kun käytte täällä lukemassa ja kommentoimassa, 
olette kultaa!  ❤ Minä lähden iltavuoroon taas paijaamaan mummuja ja pappoja. Kivaa vaihtelua opiskelupäiviin ja arkeen! 19 kommenttia:

 1. Ihanasti sattua, paijaamaan ♥ Teet tärkeää työtä! Mulla on ollut vähän samanlaisia oireita jo pitkään rytmihäiriöitä, migreeniä, väsyttää, jalat särkevät iltaisin täälläkin ja pienikin ponnistus hengästyttää mutta oon saanut ne osin lääkkeillä kuriin.Syön ja elän suht terveellisesti, ainoa pahe on ehkä sokeri ja se pitäisi vielä kokeilla kuinka käy kun jättäis sen pois tai vähentäisi.En varsinaisesti osaa sulle vinkkejä antaa mutta vertaistukea saat ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertaistuki onkin sitä parhainta tukea ❤ Kiitos ihana Maiccu! Kurjia oireita kyllä, eikä tuohon pään tai jalkojen särkyyn auta edes särkylääkkeet :( Sokeri ja suola mullakin paheina ja nyt anemian takia ei oikein maistu mikään ns. normaali ruoka ja tulee sit liiaksi puputettua karkkia. Onko sulla tullut rautalääkkeistä jotain oireita? Mulla oli aikaisemmin käytössä Obsidan, joka tuntui sopivan paremmin kuin tää Retafer jota lääkäri määräsi kokeilemaan.

   Poista
  2. Oon samaa mieltä ♥ Mä en oo aikoihin syönyt rautaa, hemppa ok joten en osaa tuohon sanoa mitään.Mä syön propralia ja cardesartania, noihin tykytyksiin ja migreenin estoon. Mut oon aika herkkä lääkkeille ja sitä mieltä et jos ei sovi niin vaihtoon vaan kunnes oikea löytyy ♥

   Poista
 2. Allergiat jo mainitsitkin ja viljajutut, mutta entäs keliakia? Olen tänään useampaankin kertaan jo törmännyt siihen, että keliakiadiagnoosia edelsi rauta-arvojen romahdus. Saatko jostain kuitenkin jotain mikä ei kävisi keliakikolle? Entä jonkun muun suolistosairauden mahdollisuus?

  Toivottavasti asia selviää pian!! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oikeestaan syö gluteenia lainkaan. Ainoastaan kauravalmisteet (puurohiutaleet ja 100% kauraleipä on ns.normituotteita, eli ei gluteenittomaksi merkittyjä, mutta en syö niitä läheskään joka päivä tai edes viikko). Mulla ei myöskään ole mitään imeytymishäiriöön viittaavia oireita, kuten laihtumista tai ripulia...oikeastaan päinvastoin. Toivottavasti olen viisaampi seuraavien verikokeiden jälkeen ja lääkäri ottaa asiakseen tutkia huolella :)

   Kiitos Heli tuesta ja vinkeistä! ❤

   Poista
  2. Nuo muidenkin mainitsemat B12 ja D kannattaa tosiaan mittauttaa. B12 voidaan mitata kahdellakin tavalla, pyydä että otetaan nimenomaan se miten se tosiasiassa imeytyy. Kuulemma myös B9 kannattaa mittauttaa (sanoo mun vakavista anemiaongelmasta myöskin kärsinyt ystäväni). Onko sulla runsaat kuukautiset, jos vuodot vie hempan alas? Varmaan oot jo vaikka mitkä ajatellu ja testannu, mutta tässä vielä vähän lisäajatusta... Tsemppiä!! ♥

   Poista
  3. Aa, okei! No enpä tiennyt että ton B12 voi mitata eri tavoin, saati mitään B9 arvosta! :O Kiitos Heli!!
   Mulla on runsaat kuukautiset, se oli eka mitä lääkärikin kysyi. Mutta ne on olleet runsaat ihan aina eikä vain viimeisen viiden vuoden ajan, luulis että olis ollut siis anemiaa ihan teinistä saakka jos niistä johtuis? Ja luulis, että isojen leikkauksien ja niistä aiheutuneiden verenmenetyksien takia olis ollut matala hb, mutta päinvastoin kävi. Tosi outoa kyllä.

   Poista
 3. Hmmm. Kuulostaa oudolta.
  Toivottavasti tutkivat muutakin kuin hb:n koska ferritiinin romahdukselle on kyllä yleensä löydettävä syy eikä vaan annettava uuttaa rautaa purkissa kouraan. Sehän voi olla jokin imeytymishäiriö, jolloin purkkirauta ei toimi.
  Auts, kuulostaa tosi kurjalle!!

  Hurjasti toipumista ja rrrautaista oloa loppusyksyyn. (Tää on ehkä maailman kurjin vuodenaika olla väsynyt jonkun matalan hb:n vuoksi...)

  Tsemppipotku pyllylle! *potks*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No outoa tää minustakin on! (oon kuule miettinyt jo kaikki syövästä lähtien tässä kuukausien varrella :P) Mutta toivotaan tosiaan, että lääkäri ottaa asiakseen tutkia kunnolla ja laittaa vähän lisälabroja kuten facebookissa Jonnan vinkkaaman B12 -arvon. Ehkä se tästä lähtee suttaantumaan, ainakin pitää toivoa niin.

   Tää syksy ei tosiaan auta tähän väsy-ankeilu-olotilaan. Aamulla herääminen on ihan tuskaa kun on pimeää ja satelee vaan vettä :(

   Kiitos Vivi ❤ Tästä on suunta vain ylöspäin! :)

   Poista
 4. Kysy, että mittaavat myös sinun D-vitamiinitason....voi olla yllätys sekin, vaikka syöt sitä pillereinä....
  TYlsää jokatapauksessa, ihan turhaa ja tylsäää.
  Voimahali <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Satu ❤ Pitää pyytää toi D ja B12 -arvot! :)

   On nää oireet kyllä aika hanurista, vaikka varmaan mä oon jo niin tottunut näihin oloihin, etten edes tiedä millainen olis normaali ja virkeä olotila :P

   Poista
 5. Olin loppuviikon sairaslomalla juuri noiden oireiden vuoksi. Olen ollut kuoleman väsynyt vaikka nukunkin nykyään jo kohtuu paljon, päätä on särkenyt viikkoja ja huimaa, itkukin on ollut jo aika herkässä. Olen vetänyt C vitamiinia kaksin käsin ja tyrniä niin että naama on ollut irvellä tuon tuostakin, eikä mikään tunnu auttavan. Nyt olo on hieman parempi kun on saanut useamman päivän levätä. Odottelen verikokeiden vastauksia, katsotaan mitä ne kertoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Nanni! ❤ Tosi kurjat on oireet kyllä! Tsemppiä ja toivotaan, että syy löytyy verikokeilla! Minäkin nukun helposti 10 tuntia yössä ja silti pilkin ja haukottelen kaiken aikaa hereillä ollessani :( Mikään uni ja lepo ei vaan tunnu riittävän ja aamuisin herään päänsärkyisenä (syyslomaa odotellessa...).

   Poista
 6. Tuttua, oma tyttäreni on taistellut anemiaa vastaan 12 vuotiaasta asti. Hänen anemia taas johtuu toisesta asiasta, miksi ne rautavarastot eivät täyty kuin sinulla. Mutta kun oikea tapa vihdoin löytyi on tyttö piristynyt ja veriarvot pysyneet aika hyvin hyvinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjaa tuo tyttösi juttu :(

   Toivotaan, että lääkäri ottaa asiakseen tehdä lisätutkimuksia minullekin, eikä vain tyrkytä rautakuuria toisen perään.

   Poista
 7. Voi hitsi, miten kurja tilanne! Jatkuva väsymys on todella raskasta. Itsellä se johtui kilppariarvoista, mutta jos sinulla ne on kunnossa? niin syy ei ole siinä. Kommenteissa tulikin jo paljon hyviä vinkkejä, mitä arvoja kannattaa vielä mittauttaa. Toivon, että syy selviää pian ja saat tarvitsemaasi apua, jonka seurauksena sitten olokin alkaa paranemaan. Jaksuja ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse :)

   Joo kilpirauhasarvot on kunnossa, vaikka niitä silloin oireiden perusteella epäilinkin. Eli jotain hyvääkin, vaikka kroppa kremppaa ;)

   Poista
 8. Voi sinua, ei varmasti ole häävi olo :( :(
  Minulla itselläni on ollut isojen leikkausten yhteydessä alhainen veri.
  Siitä tiedän mitenkä heikko olo on ??
  Minulla korjaantui, kun annnettiin lisäverta. Mutta näin vanhetessä on HB selvästi laskenut, vaikka syönkin terveellisesti.
  Minun miehelläni seurataan HB arvoa säännöllisesti, lääkäri totes joskus ettei näytä rauta imeytyvän, taitaa olla sukuvika :( ??? Paljonpa toi lohdutti.
  Oletko jättänyt maidon pois, se kuulemma estää raudan imeytymistä. Syötkö marjoja ?
  Toivottaavasti HB alkais nousta, ei noin jaksa käydä töissä, kun on vetämätön olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija pitkästä viestistäsi ja vinkeistä! <3 Minä tosiaan käytän melko vähän maitotuotteita, en juo maitoa lainkaan enkä tosiaan juo edes kahvia mihin lorauttaa sitä. Jugurttia syön silloin tällöin, mutta en edes päivittäin. Noita marjoja pitäisi kyllä lisätä tuokavalioon, kiitos muistutuksesta!

   Poista

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)