torstai 4. heinäkuuta 2013

Lasten mehuhetki päättyi mukavasti

Aloin viime syksynä keittelemään itse erilaisia mehuja. En vähiten sen takia, että mökillä kasvaa mustaa viinimarjaa ja raparperia. Mutta myös sen takia, että itsetehty mehu on aivan omaa luokkaansa ja siinä maistuu tuoreet marjat, ilman säilöntäaineita ja muita e-koodeja. Meillä juodaan aika paljon mehuja, suuttujan maitoallergian takia ja muutenkin. Minusta tuntuu hyvältä, että lapsille tarjoamani mehu on terveellisempää ja maukkaampaa kuin kaupan tiivisteet.

Teen mehut aina saman perusohjeen mukaan, eri raaka-aineita vaihdellen.

Ohje on näin simppeli:

1,5 litraa marjoja, omenoita, raparperia tms.
1 sitruuna (tai valmista sitruunatiivistettä)
2 litraa vettä
1-2 dl hienoa sokeria
(mausteita, kuten vanilliinisokeria, kanelia, kardemummaa, minttua)

Minä tein tälläkertaa raparperi-mansikkamehua. Raparperinpaloja oli noin litra ja mansikoita puoli litraa. (Mehuun sopii myös ne ei niin kauniit, edellispäivän korkeasaaressa muovipussissa mukana matkanneet ja liiskaantuneet mansikat)

Ensin pestään ja viipaloidaan raparperinvarret ja perataan mansikat. Ne kattilaan ja n.2 litraa vettä päälle. Kun raparperit on keittyneet mössöksi (n. 15min), seos kaadetaan siivilän ja kankaan läpi toiseen kattilaan. (Sen marjamössön voi käyttää vaikka piirakkaan jos haluaa, ja tuntuu pahalta laittaa kelpo mössö roskikseen) Mehukattila siis takaisin liedelle ja sekaan sokeri ja halutut mausteet ja puolikkaan sitruunan mehu. Kiehautetaan ja annetaan hetki jäähtyä.

Olen ostanut pakastepulloja ja laittanut mehut niissä joko jääkaappiin tai pakastimeen. Mutta kaikenlaiset puhtaaksipestyt pullot käy hyvin. Jääkaapissa mehu säilyy noin viikon, pakastimessa tietysti pidempään. Mehu on sellaisenaan valmista juotavaksi, mutta itse usein laimennan sitä vielä vedellä.

Ja vink vink, tästä saa ihananan raikasta kuplajuomaa jos sinulla on soda stream-laite! Laitat vain tiivisteen sijaan reilusti tätä marjamehua ja jääpaloja joukkoon!

Olen tehnyt tällä ohjepohjalla mm. omena-mustikkamehua, mansikka-punaherukkamehua, omena-kanelimehua, puolukka-musteherukkamehua ja omena-puolukkamehua. Kaikki yhdistelmät on olleet todella hyviä. Ja näistä pohjista voi hyvin tehdä myös kiisseliä lisäämällä perunajauhoja ja marjoja.


Aivan ihanan väristä ja makuista mehua <3


Skål på den saken!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)