maanantai 11. elokuuta 2014

Joka syksyiset kuviot

Käytiin viikonloppuna mökillä korjaamassa satoa ja kastelemassa jäljellä olevia kasveja. Aivan uskomattoman kuivaa on ollut koko kesän, oikeastaan ihme, että ylipäätään saadaan yhtään marjoja tai mitään, kun ei viime syksynä eikä tänä keväänä edes annettu puskille lannoitetta. Kyllä ne kesäkurpitsat siellä pikkuhiljaa näköjään kasvatuslaatikossa ottavat pituutta, osa tosin vasta kukkii parhaillaan, mutta oli siellä pari pötkylääkin jo näkyvissä.




Poimittiin kaikki mustaherukat ja raparperit jo pois. Marjat oli niin kypsiä, että osa tipahteli itsestään pois, kun nostin pensaan oksia. Ihmeen hyvin ne pensaat tuottavat marjaa, vaikka ovat yli 10 vuotta vanhoja ja olleet liki sen koko ajan täysin hoitamattomia! Tänä syksynä pitää leikata niitä ja lannoittaa kunnolla, jotta saadaan ensi vuonnakin satoa.

Tyttö poimi eilen aamulla mummin kanssa vielä tästä meidän kotipihalta omenoita ja punaisia viinimarjoja ja niinpä ryhdyinkin perinteeksi muodostuneeseen syyspuuhaan; mehujen keittoon.

Meillä tuoksui koko päivän siis melko makoisalta! Tuli omena-vanilja-raparperimehua, punaherukka-raparperimehua ja mustaherukka-omenamehua. Nam!

Mehujen valmistusohje löytyy TÄÄLTÄ !




Leivoin punaisista viinimarjoista piirakankin. Tyyliin, sitä mitä kaapissa sattuu olemaan.

Tässä helppo piirakkaohje teillekin: 

 POHJA:
3dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
200g margariinia
vajaa 1dl sokeria 
1tl leivinjauhetta

TÄYTE: 
2prk maitorahkaa
2 kananmunaa
1dl sokeria
vanilliinisokeria
2-3dl punaisia viinimarjoja

: Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri sekaisin, lisää muna ja vatkaa tasaiseksi. Lisää jauhot (leivinjauhe seassa) vähitellen, taikinasta tulee aika tiivistä. Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina (kostutetuilla käsillä) vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada marjat pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Vatkaa maitorahkojen sekaan munat, sokeri ja vanilliinisokeri ja nostele täyte marjojen päälle. Paista uunissa 200 -asteessa noin puoli tuntia.



Sorry kuvat jo raadellusta piirakasta, en muistanut napata kameraa ennen tarjolle nostamista. 

2 kommenttia:

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)