keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Iltapiirakka

Lapsiperheen arki-iltojen iltapalat ovat usein nopeita, helppoja ja, noh, kiireisiä. Jugurttia, hedelmiä, voileipiä, muroja, kuulostaako tutulta? Meillä ainakin lapset ovat iltaisin päivän puuhista väsyneitä ja alkavat vetkuttelemaan ja känkkäämään, silloin ei jäädä leipomaan tai valmistamaan sen suurempia iltapaloja, vaan tungetaan jugurttia naamariin ja pyritään saamaan lapset pian petiin.

Nyt hiihtolomalla ei ole kiire laittaa lapsia ajoissa iltapesuille ja nukkumaan, vaan voi rauhassa leipoa kivan suolaisen piirakan ja nautiskella sen teekupposen seurana.

Tämäkin oli toki helppo ja nopea valmistaa, mutta täytyy siihen laskea liki puolen tunnin uunitusaika päälle kuitenkin. Ei siis meidän arki-iltapalaa.




Tässä ohje tällaiseen allergiapiirakkaan. Suluissa maidoton vaihtoehto maitoallergisille.


Gluteeniton kinkkupiirakka


Pohja:

1dl perunasosejauhetta (varmista että on maidotonta)
2dl Pirkka gluteenitonta jauhoseosta
1dl sulatettua voita (sinistä Keijua)
1dl kevytkermaa (Oatly kaurakermaa)
1tl suolaa 
1tl leivinjauhetta

Täyte:

Paprika
Sipuli
200g kinkkusuikaleita
2tl grillausmaustetta
0,5tl suolaa
1dl kevytkermaa (Oatly kaurakermaa)
1prk ranskankermaa (Oatly ruokaan fraiche)
1,5dl juustoraastetta (voi jättää pois tai käyttää lampaanmaitojuustoa raastettuna esim. Manchego)
1 kananmuna

: Paloittele sipuli ja paprika ja lisää kinkkusuikaleiden kanssa hetkeksi öljytylle paistinpannulle paistumaan ja pehmenemään. 

Tee pohja. Laita gluteenittomat jauhot, perunasosejauhe, suola ja leivinjauhe kulhoon ja lisää sulatettu voi. Lisää vähitellen kevytkerma ja nypi taikina sormin tasaiseksi. Tästä pitäisi tulla sellaista vähän kuivahtaneen muovailuvahan tuntuista. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuuan pohjalle ja reunoille. 

Vatkaa kananmuna, kevytkerma, ranskankerma ja juustoraaste sekaisin. Lisää suola ja grillausmauste. Kaada kinkku-kasvispaistos piirakkapohjalle ja valuta muna-kerma-juusto -plörö siihen päälle. Paista 200-asteessa uunin keskitasolla 25 minuuttia.






Isähenkilökin tykkäsi tästä ja täytyy sanoa, etten itsekään huomaa mitään eroa tavalliseen kinkkupiirakkaan. Oikein mehevää ja maistuvaa allergiapiirakkaa ja täytteiden kanssahan voi soveltaa ihan mielin määrin.

 Tämä toimii sellaisenaan iltateen kanssa tai vaikkapa seuraavana päivänä lounaana tuoreen salaatin kaverina! 








2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta! Tytön synttärit maaliskuun lopussa ja tarvii tarjottaviksi myös gluteenittomia ja maidottomia leivonnaisia. =)

    VastaaPoista

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)