keskiviikko 7. elokuuta 2013

Maailman reippain isosisko

Jo pelkkä otsikon kirjoittaminen sai silmät vetistymään. Mutta sitä se on, maailman reippain. Ja se täyttää huomenna kuusi vuotta.

Kuusi vuotta sitten tähän aikaan olin Naistenklinikan osastolla käynnistyksessä. Olin kantanut isoa mahaani jo 42 pitkää viikkoa, vasta niissä kahdessä ylimääräisessä viikossa oli alavatsaani revennyt punaisia viiruja. Odotus oli pitkä, mutta palkitseva. Synnytys meni pieleen, tai miten sen nyt ottaa. Heräsin yksin valkoisten sermien takana palellen ja täristen. Sitten tuli hoitaja ja kertoi terveen tytön syntyneen. Kaikki on hyvin. Vatsanahka tikattuna, oksensin morfiinin takia vuorokauden sappinesteitä, enkä pystynyt ottamaan sitä pientä nyyttiä edes syliin. Viereisen pedin nainen puhui ruotsia, se esitteli ylpeänä yöpaitaansa, joka oli likomärkä nousseen maidon vuoksi ja sen vieraat katselivat tovin minun kaarimaljaan oksentamista ja poistuivat huoneesta vähin äänin. Olin kipeä, mutten suostunut ottamaan kipulääkkeitä, en halunnut enää oksentaa ja olla pökerryksissä. Halusin nousta ylös ja hoitaa vauvaani. Sitä kauan odotettua.

Nimen valinta oli vaikeaa. Oltiin miehen kanssa eri mieltä monista. Se väänteli ehdottamiani nimiä lällättelymuotoon. Ei käy, sitä kiusataan. Ei kelvannut Alva eikä Hilja. Toiseksi nimeksi se sai sukurasitteen, Hellin. Kaunis pieni tyttäremme.

Se oppi kaiken uskomattoman nopeasti. 6-kuisena se jo peppukiiti menemään ja reilua kuukautta myöhemmin käveli seinää vasten. Se oppi potalle alle vuoden vanhana ja oli täysin kuiva monta kuukautta ennen kaksivuotispäiväänsä. Jos sitä pitäisi kuvata kolmella sanalla, ne olisivat UTELIAS, ROHKEA ja AVOIN. Jos sanoja olisi enemmän, seuraavat olisivat puhelias, äänekäs ja peloton.

Luonteeltaan se on hyvin lojaali ja oikeudentuntoinen. Päiväkodissa sanottiin, että se ei  koskaan kiusaa ja on kaikkien kaveri. Kotona se joskus härnää pikkuveljeään, mutta katuu usein jälkeenpäin. Se on niin reipas, että meitä vanhempia pelottaa. Ja se rakastaa pikkuveljeään hurjasti. Jos pikkuveli loukkaa itsensä ja itkee, on isosisko ensimmäisenä puhaltamassa ja halaamassa. Joskus se alkaa itsekin itkeä jos veli itkee. Empaattinen ihana isosisko.

Nyt sillä heiluu ensimmäinen hammas ja alta pilkottaa iso sahalaitainen rautahammas. Se aloittaa eskarin ensi viikolla ja huomenna sillä on syntymäpäivä. Lahjaksi se toivoo lasten meikkejä ja kynsilakkoja ja kynsitarroja ja leikki-pölynimuria, mutta jos se on liian kallis niin karkkipussikin käy. 
1 kommentti:

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)