keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Lämmintä leipää

Kuten jo edellisessä päivityksessä mainitsin, sain kutsun kurkkaamaan uudenuutukaisia Me&I vaatteita erään ihanan äitihenkilön kotiin ja päätin aamutuimaan leipoa tuliais-leivän. Sitä kovasti kehuttiin ja reseptiä pyydeltiin, joten täältä tulee!
Resepti on useamman vuoden vanha ja se on napattu talteen Anna -lehdestä.

Parmesaanileivät
(3kpl)

2 pussia kuivahiivaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
2 rkl hiutalesuolaa (jos käytät tavallista niin laita vähemmän!)
7 dl lämmintä vettä
3 dl itse raastettua parmesaania

*Mittaa kulhoon reilusti kädenlämpöinen vesi. Lisää suola. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Alusta taikinaan. Lisää sen verran jauhoja, että saat pehmeän mutta napakan taikinan. Lisää lopuksi raastettu parmesaani. Anna taikinan kohota peitettynä noin 60 minuuttia. 

*Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jaa se kolmeen palaan. Muotoile palat litteähköiksi leiviksi ja kohota peitettyinä noin 20 minuuttia. Leikkaa leipien pintaan terävällä veitsellä ruutukuvio.

*Paista leipiä 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.




Tässä oli siis suora ohje lehdestä. Itse oikaisin reseptiä niin, että tein vain puolikkaan taikinan ja laitoin sen suoraan halkaisijaltaan 25cm pyöreään silikonivuokaan, annoin kohota 30 minuuttia (ei ollut enempää aikaa) ja raastoin pintaan vielä vähän parmesaania ennen uuniin laittoa.

Parhaimmillaan leipä on lämpimänä voin kanssa tarjoiltuna. Ja sanotaanko nyt, että jos pitää suolaisesta leivästä, niin pitää myöskin tästä! Tämä on siitä kiva leipä, että se käy sekä arkena höyryävän keiton kyytipojaksi, että vieraille tarjottuna esimerkiksi juustojen, rypäleiden, oliivien ym.pikkunaposteltavien kanssa vaikkapa alkupalana! Toimii!



4 kommenttia:

  1. ja oli muuten TODELLA hyvää, etten sanoisi suussa sulavaa, namnam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kelpasi! :) En kyllä muista koskaan tällä reseptillä epäonnistuneeni, ainoastaan malttamattomuuteni kohottaa leipää moneen kertaan ja piiiitkään, on joskus aiheuttanut hieman littanamman lopputuloksen. Sekin ongelma poistuu kun paistaa leivän korkealaitaisessa vuoassa ;)

      Poista
  2. 1 väärä ainesosa on ;) Toki, jos en tietäisi sen olemassa oloa, saattaisin syödä mukisematta :D .
    Huomasin just, et mä kommentoin anonyymina, enkä laita nimee, niin siinähän raavit päätäs, et kuka on kirjottanut;). Mutta nyt laitan nimen ;) -Niina-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahha, mä arvaan että se juusto ei ole sun makuun ;) Mutta sen voi tehdä ilmankin, laittaa vaikka tilalle vähän porkkanaraastetta!

      Poista

Hurjan kivaa, että kommentoit, kiitos sinulle! :)